İMALAT

Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu imalatı

 
Sarma makinesinin açma ünitesine 1380 mm genişliğinde bir kağıt tabanlı makara takılır. Taban şeridi bir germe kontrol cihazından makinenin çalışma alanına çekilirerek burada bir kabartma yöntemi ile makinenin tüm yüzeyine bir oyma resim veya desen uygulanır. Ardından, taban perforasyon ünitesine verilir, burada tüm rulodan gerekli miktarda kağıt veya havlu yırtılmasını kolaylaştırmak için özel bir bıçakla, eşit aralıklarla tabanın tüm genişliği boyunca yarıklar uygulanır. Perfore taban sarma ünitesine verilir ve burada bir karton kovana sarılır. Sarılacak rulonun uzunluğu ve ürünlerin boyutları, teknik dokümantasyon taleplerine uygun olarak ayarlanır ve üretim sırasında kontrol edilir. Daha sonra rulo, enine göre belirli bir ölçüde kesilmek üzere kesme makinesine verilir. Bu şekilde elde edilen rulolar polietilen ambalaj içine yerleştirilir (tuvalet kadığı 4-er; 8-er; 32-şer rulo halinde; kağıt havlular 2-şer; 4-er; 8-er rulo halinde), ambalaj hava geçirmeyecek şekilde yan kenarlarından kapatılır (lehimlenir) ve hazır ürün deposuna taşınır.
Geri sarma işleminde iki katmanlı ürün elde etmek için ana taban çifte katlanır veya kağıt tabanlı ilave makara kurulur.Ambalajlama,markalama,depolama ve saklama koşullarına ilişkin talepler TDS 713-2011 ‘e göre uygulanır.


Islak hijyenik mendil üretimi aşağıdaki ana aşamalardan oluşmaktadır

  • Emprenye hazırlığı;
  • Temel hammaddelerin verilmesi (dokunmamış malzeme);
  • Dokunmamış malzemenin kesilmesi (bitmiş ürünün belirtilen boyutlarına göre);
  • Dokunmamış malzemenin emprenye edilmesi (emprenye türleri: antibakteriyel, nemlendirici, güneş koruyucu, parlatma, parfümeri, vb.);
  • Peçetelerin deste halinde katlanması;
  • Deste halindeki mendillerin yapışmalı stikerli we sık kullanıma uygun plastik kapaklı kombine malzemeden yapılan tüketici ambalajına konulması;
  • Hazır ürünlerin depolanması ve saklanması.

Emprenye,usulüne uygun onaylanan reçeteye göre karıştırıcı tanklarda hazırlanır. Her peçete türünün, çeşitli katkı maddeleri içeren kendine özgü emrenyeleme formülü vardır.Emprenye hazırlanırken ana komponent olarak önceden filtrelenen,yumuşatılan ve bakterilerden ve mikroorganizmalardan arındırılan su kullanılmaktadır.
Hidrojen göstergesini PH 5.5’e düşürmek için suya monohidre sitrik asit eklenir. Daha sonra su gerekli miktarda karıştırma tankına verilir, burada ise kullanım amacına bağlı olarak reçeteye göre farklı bileşenler eklenir. Emprenye işleminin tüm bileşenleri iyice karıştırılmakta ve bir solüsyon numunesi alınarak gerekli göstergelere uygunluğu kontrol edilmektedir.

 

 

Deterjan imalatı teknolojik sürecinin açıklaması

 

1. Ürünleri hazırlamanın teknolojik süreci 6 aşamadan oluşmaktadır:

 

  • birincil ham maddeyi (ayıraçları) hazırlamak;
  • ham maddeyi ve yarı mamulleri reaktöre doldurmak;
  • bileşenleri karıştırmak;
  • deterjan kompozisyonunu hazırlamak;
  • ürünlerin PH değerini,homojenliğini,viskozitesini,şeffaflığını ve ilgili koşullara uygunluğunu belirlemek;
  • hazır ürünleri doldurmak,ağırlığını ölçerek paketlemek ve kutulara yerleştirmek.

2. Toz,sıvı,boyalar,solventler,koruyucular şeklindeki birincil ham madde ağırlığı 4-25-30-65-220 kg olan kutularda,torbalarda,çelik varillerde depolara teslim edilmektedir.
3.Kullanılmadan önce ham madde kontrol edilmekte (dış görünümü,agrega durumu,miktarı),kalite değerleri muayene analizleriyle belirlenmektedir.
4. Deterjanları hazırlamanın teknolojik şartlarına uygun olarak reaktiflerin ve yarı mamullerin tasarlanan en uygun miktarı terazide ölçülerek reaktöre doldurulur.Ham madde yılın soğuk mevsiminde hazırlandığında kullanılmadan önce gerekirse ısıtılmalıdır.
5. Deterjan kompozisyonu aşağıdaki şekilde hazırlanmaktadır:
2500 litrelik reaktöre gereken miktarda su dökülür. Sonra alınan komponentler parça parça doldurulur ve karıştırma aparatı çalıştırılır. Karışım 10-15 dakika süreyle karıştırılır.
Homojen madde elde edildikten sonra suyun kalan kısmı doldurulur. Akabinde 30 dakika süreyle karıştırılır.Sonra sitrik asit,koku verici madde ve boya eklenir.
6.Ürünlerin pH değerleri (pH 6-7), homojenliği, viskozitesi, şeffaflığı belirlenir. Rengi ve kokusu ilgili standarlara ve esansa uygun hale getirilir.
7. Hazır ürünlerin aktarımı pompa yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Karışım pompayla 6 tonluk rezervuarlara aktarılmakta,sonra 250, 300, 400, 500, 750, 1000 gramdan 5 litreye kadar kapasiteli PVC kutulara doldurulmaktadır.
Kutulara ürün adı,içeriği, kullanım şekli, güvenlik tedbirleri,imalatçı şirketin adresi, saklama süresi belirtilen tek taraflı ve çift taraflı kendiliğinden yapışkan etiket yapıştırılmaktadır.
Ambalajlı ürünlerin adları belirtilen yazıları içeren karton kutulara konulmakadır.Ambalajlı ürünler depoda saklanmaktadır